Onze boeken van 2016 - Maarten

Welk boek heeft je hart veroverd dit jaar?
Haaienkoorts van Morten A. Strøksnes. 

Wil je iets over het verhaal vertellen of kan de lezer dat beter zelf ontdekken?
De schrijver gaat samen met zijn vriend Hugo op een missie in het noorden van Noorwegen. Het doel: de verschrikkelijke en oerlelijke Groenlandse haai vangen. Het is fantastische non-fictie; aangenaam lezen over het leven in de oceaan, de cultuur in het hoge Noorden en de fascinatie van twee mannen om dat beest te pakken te krijgen.

Aan wat voor lezers zou je het aanraden? 
Liefhebbers van mysterieuze zeewezens, gepensioneerde vissers en zij die een slecht voorbereid avontuur wel kunnen waarderen.

Welke klassieker heb je dit jaar 'ontdekt'? 
Lord of the Flies van William Golding. (lichte) SPOILER:
Het begint als een spannend jongensboek maar mondt uit in een heerlijke dystopische bende. Ik heb het sbs6-programma Utopia nooit gekeken maar vermoed dat het sterke gelijkenissen met dit boek vertoont.

De meeste boeken zijn niet voor iedereen goed, dat maakt ze juist interessant. Welke boeken van 2016 zijn volgens jou zeldzame algemene aanraders?
When fortune smiles/Als het lot lacht van Adam Johnson
The Voyeur’s Motel van Gay Talese

Welk kinderboek van dit jaar ga je aan al je neefjes en nichtjes cadeau doen?
Voettocht over het ijs, Schackletons expeditie naar de zuidpool, van William Grill. Dit prentenboek onderscheidt zich van al die andere prachtige prentenboeken omdat het waardevolle lessen (zoals doorzettingsvermogen en omgaan met tegenslagen) illustreert aan de hand van een waargebeurd verhaal. Ernest Shackleton maakt geen snoepreisje naar de zuidpool, het is daadwerkelijk een heftig avontuur met een onzekere uitkomst.