Onze boeken van 2016 - Gerline

Welk boek heeft je hart veroverd dit jaar?
Mag ik er echt maar een kiezen? Dan toch The Shepherd’s Life: A Tale of the Lake District van James Rebanks.

Wil je iets over het verhaal vertellen of kan de lezer dat beter zelf ontdekken?
James Rebanks vertelt over zijn leven als schaapherder, door de seizoenen heen, in het voor toeristen zo populaire Lake District in Groot-Britannië.

Wat vond je er zo mooi aan?
Je maakt kennis met een levenswijze die al eeuwen overleeft in een oeroud landschap. De schaapherders daar leven met en door de natuur, jaar in jaar uit, in dezelfde traditie als hun voorouders. Denk niet dat dit een idyllisch verhaal is van het boerenleven, James Rebanks is geen moment romantisch over zijn agrarische leven. Integendeel, zijn werk en leven, gestuurd door de seizoenen, zijn hardvochtig en soms wreed maar gevuld met schoonheid. Hij kijkt naar het landschap met de ogen van iemand die leeft van dit landschap en voortkomt uit generaties voor hem die dat ook deden en weet dit prachtig te beschrijven. Je ziet levendig de glooiende heuvels met grazende schapen voor je. 

Aan wat voor lezers zou je het aanraden?
Aan liefhebbers van het buitenleven. Maar misschien juist ook aan stadse types als ik die stiekem wel eens dromen van ruige natuur, de weidse uitzichten en een leven en werken niet alleen maar met je hoofd maar ook met je handen aan iets dat jouw individuele bestaan overstijgt. 

Welke klassieker heb je dit jaar 'ontdekt'?
Oorlog en vrede van Tolstoj. Een dikke pil waarin heel het leven is vervat. Drama, liefde, bedrog, oorlog, volwassen worden… Anna Karenina is misschien wat vlotter te lezen maar ook dit boek van Tolstoj heeft weer een geweldig aantal personages aan wie je je gaat hechten in de 1632 pagina’s. 

De meeste boeken zijn niet voor iedereen goed, dat maakt ze juist interessant. Welke boeken van 2016 zijn volgens jou zeldzame algemene aanraders?
The Outrun/ De Uitweer van Amy Liptrot.  Een indringende memoire over alcohol, verslaving en herstel. Amy Liptrot keert terug naar haar geboortegrond en op deze dunbevolkte eilandengroep en zoekt voorzichtig toenadering tot de natuur, zichzelf en wat ze weg probeerde te drinken, en de mensen om haar heen. Echt een pareltje, dit boek. 

His Bloody Project van Graeme Macrae Burnet. Een verrassende thriller en echt eens wat anders dan het vaste Scandinavische recept. Als lezer word je meegetrokken in een kleine gemeenschap in Schotland in 1869 die wordt opgeschrikt door een meervoudige moord. De schuldvraag moet duidelijker worden door allerlei getuigenverslagen en de memoires van de verdachte. Maar zoals het in het ‘echte leven’ soms ook niet duidelijk is wie er schuld heeft raak je van dit boek heerlijk in de war en moet je zelf een kant kiezen. 

Welk kinderboek van dit jaar ga je aan al je neefjes en nichtjes cadeau doen?
Ik kan niet kiezen! Mijn grote favoriet van dit jaar is wel Voettocht over het ijs van William Grill, een prachtig geïllustreerd boek over Ernest Shackleton’s reis naar Antarctica in 1914. Avontuur, heel veel sneeuw en spanning gegarandeerd! 
Aan jongere kinderen geef ik Kom uit die kraan!  van Tjibbe Veldkamp. Een humoristisch prentenboek over Bart die maar niet weg kan blijven van de bouwplaats en op een dag de cementwagen gaat besturen. Terwijl dit verhaal zich ontvouwt speelt er op de achtergrond nog een verhaal af dat pas aan het einde duidelijk wordt. Geweldig!