Onze boeken van 2016 - Christine

Welk boek heeft je hart veroverd dit jaar?
Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, geschreven door Benny Lindelauf en geïllustreerd door Ludwig Volbeda.

Wil je iets over het verhaal vertellen of kan de lezer dat beter zelf ontdekken?
Tortot, die een liefdeloos vissenhart heeft, is veldkok. Altijd kiest hij de kant van het winnende leger. Wanneer Tortot de piepjonge soldaat George vindt, die op het slagveld zijn benen is kwijtgeraakt, neemt hij de halve jongen toch onder zijn hoede. En zo verliest hij langzaam zijn vissenhart...

Wat vond je er zo mooi aan?
Tortot is cynisch en bot, en de verteller ook een beetje. De poëtische ontwikkelingen in dit sprookje dat tegelijkertijd een oorlogsverhaal is, komen daardoor des te diep binnen. De taal raakt je in je (vissen)hart.

Aan wat voor lezers zou je het aanraden?
Aan iedereen die gelooft dat zonder bitter geen zoet bestaat en zonder zoet geen bitter.

Welke klassieker heb je dit jaar 'ontdekt'? 
Alice in Wonderland én Alice in Spiegelland van Lewis Caroll, heb ik dit jaar herontdekt. Nog veel grappiger en mooier dan ik me herinnerde.

De meeste boeken zijn niet voor iedereen goed, dat maakt ze juist interessant. Welke boeken van 2016 zijn volgens jou zeldzame algemene aanraders?
De herontdekking van het lichaam van Bregje Hofstede. Confronterend én inspirerend hoe we ons lichaam soms vergeten bij het leven in ons hoofd, en hoe allerlei filosofen én Hofstede dat zelf hebben ervaren. 
En Grief is the Thing with Feathers/Verdriet is het ding met veren van Max Porter. 

Welk kinderboek van dit jaar ga je aan al je neefjes en nichtjes cadeau doen?
Die van acht jaar en ouder krijgen het briljante Waarom zijn er zoveel blote mensen in de kunst (& andere levensbelangrijke vragen over kunst) van Susie Hodge (tekeningen van Claire Goble), of als ik een leesboek wil geven het hilarische De beestachtige familie Bold van Julian Clary over twee hyena’s die succesvol infiltreren en integreren in de mensenwereld.
Aan alle jongere kinderen geef ik nu De kusjeskrokodil van Loes Riphagen en Jozua Douglas; een grappig, origineel en lief boek over naar bed gaan en alle geweldige monsters die daarbij helpen.