Bewaar de zomer - Alma Mathijsen

PXL_20210405_101438037.jpg

Eelkje Christine zegt:

Wat een bijzonder en confronterend goed boek! Alma Mathijsen zoekt grip op wat jaren geleden gebeurd is, maar nu nog in haar doorleeft. Ze hoopt die te vinden in een nieuwe omgang met taal, ondanks dat die eerder zo heilig en belangrijk leek. Hoeveel kun je nog beïnvloeden nadat iets al gebeurd is? En hoeveel in het moment zelf? Met weinig woorden (maar precies de goede) neemt Mathijsen ons mee, heen en weer de jaren door, tot we ervaren hoe we overgeleverd kunnen zijn, en hoe we houvast terug kunnen vinden.

Wat de uitgever over dit boek zegt:

In een bocht van een slingerende weg tussen bos en olijfgaarden in Noord-Italië staat het huis dat Alma’s ouders als ruïne kochten. Al in haar eerste levensjaar namen ze haar mee, en sindsdien ging er geen zomer voorbij zonder het huis waar alles zich intenser af lijkt te spelen dan in Nederland. Alma’s vader werd er ziek en overleed het jaar daarna, een maand voordat ze naar Italië zouden gaan. Het huis dat zo vervlochten was met hem, symboliseerde zijn afwezigheid, en in de zomers daarna werd het gemis steeds heviger.

Op verschillende momenten in Alma’s leven liet de taal haar in de steek, nu wendt ze juist die taal aan om grip op de gebeurtenissen te krijgen.

In Bewaar de zomer neemt Alma Mathijsen de lezer mee naar de zomers in het huis waar ze haar rouw leerde verstoppen tussen de spleten en waar ze ontdekte hoe ze zichzelf moest laten vallen van de hoogste brug in de vallei. In dit zinderende en openhartige autobiografische boek reflecteert Mathijsen op verlies, volwassen worden, taal en liefde.

Houd de cursor hierboven om trigger warnings te tonen (let op, in sommige gevallen kan dat spoilers opleveren)

Zeefdrukken:

Alma Mathijsen en Tim van den Hoed hebben 4 kunstenaars gevraagd om het boek te lezen en er een kunstwerk bij te maken. Het reslultaat zie je hiernaast, en zeefdrukken van deze kunstwerken kun je, onder andere, bij ons kopen! Ze kosten €50,- inclusief boek, meer info vind je hier.

Info:

ISBN: 9789403113814

Alma Mathijsen, De Bezige Bij 2020

192 pagina's, paperback, €21,99

Bestel