Hoe wij een boekhandel begonnen – voor de tweede keer.

'Wij', dat zijn Folco de Jong en ik, Christine Bosch. Bijna twaalf jaar geleden, jonge studenten nog, werden we verliefd op elkaar en even later op het boekenvak. Die liefde is nog niet bekoeld.

In 2008 richtten we samen De Balustrade op, een eigenzinnige boekhandel in Rotterdam-West in een wijk die in opkomst was. Tussen de bewoners van allerlei afkomst vestigden zich jonge tweeverdieners en creatieven. In het Mathenesserkwartier, eerder nog vooral bekend van schietpartijen en wietplantages, kwamen steeds meer leuke kleine winkeltjes uit de creatieve hoek. De deelgemeente stimuleerde de komst van een boekhandel en we zetten de stap. We schakelden de hulp in van allerlei mensen om een aantrekkelijke en originele boekhandel te creëren. Dat werd het. Helaas bleek het hoogtepunt van bloei van de wijk wel bereikt, en verdwenen steeds meer winkels en stonden de meeste appartementen na 3 jaar nog steeds leeg.

We trokken de moeilijke conclusie dat we het op deze plek niet gingen redden en sloten onze deuren. Na een mooi afsluitfeest waarop vrienden en klanten, schrijvers en lezers door elkaar heen liepen en ons een hart onder de riem staken, kwam er een einde aan drie mooie en moeilijke jaren.

Toch proberen we het nog een keer. Dit keer met in ons achterhoofd alle kennis van wat er toen goed ging en wat er toen mis ging... En vooral met heel veel zin in het nieuwe avontuur: het maken van een plek waar boeken en lezers, schrijvers en luisteraars elkaar kunnen vinden. De reden dat we het weer aandurven is simpel: we hebben in de Fenix Food Factory op Katendrecht een plek gevonden waar we onze nieuwe winkel helemaal voor ons zien. Waar heel veel mensen komen die precies onze ideale klanten zijn. Een plek waar veel kan en veel samen gedaan kan worden. En een plek die bruist van activiteit en energie.

Dus deze zomer in Rotterdam: Bosch&deJong boekverkopers in de FFF!