Bosch&deJong boekverkopers GO!

Een boekhandel beginnen. Voor de tweede keer. Nu minder jong (toen 24 en 26) en meer ervaren, en met meer zelfvertrouwen. Maar nog steeds is het spannend, zeg maar gewoon eng, en onzeker, en heel veel werk!

Wat komt er bij kijken? We moeten ons inschrijven bij de KvK, maar dat kan pas als we een intentieverklaring hebben van de verhuurder, dus dat is nog even werk voor hen en wachten voor ons. Zodra we als vof ingeschreven staan kunnen we ons inschrijven bij de Belastingdienst, een zakelijke rekening openen bij Triodos, een telefoon regelen (mobiel, wel zo handig) en de contracten vastleggen voor de leningen van alle sympathieke mensen uit onze omgeving. En, last but not least, dan kunnen we echt gaan bestellen. Boekenkasten, lampjes, inpakpapier, inpakpapierrolhouders, visitekaartjes, plakbandrolhouders, dingen die we nog moeten bedenken en vooral: heel veel boeken! Dat laatste is een gigantische, geweldige onderneming. We kiezen elk boek dat straks in de kast komt te staan persoonlijk uit, met liefde en aandacht en eeuwige twijfel. Dat is waarschijnlijk waar we de komende twee maanden het hardst aan gaan werken. En een verhaal op zich. Dat houden jullie nog tegoed.

Zolang we nog niet ingeschreven staan kunnen we natuurlijk al die bestellingen nog niet doen. Tot die tijd werken we ook al behoorlijk hard: We maken een logo, en dat is nog best lastig. We leren Katendrecht kennen; onze nieuwe omgeving met daarin al onze nieuwe buren. We registreerden een domeinnaam (http://www.boschendejong.nl) en maakten een tijdelijke site. We maken plannen voor alle activiteiten waar we mee kunnen beginnen (nog een gaaf idee? Mail ons vooral even op ons nieuwe adres info@boschendejong.nl!) Oftewel: we spreken al onze ervaring en talenten aan om er iets prachtigs van te maken. En we vragen hulp waar we die kunnen gebruiken, ook al zijn we zo eigenwijs en low-budget dat we alles zelf doen.

Wat betreft het assortiment: voor nu mailen we alle uitgeverijen die er zijn om alle overzichten van alle boeken te verzamelen. We kijken de folders en fondslijsten vast door om een idee te krijgen van wat er is. We besluiten nu al welke boeken we gaan bestellen. (Vijf folders gedaan, nog ongeveer honderd te gaan.) En het voelt alsof we nu echt begonnen zijn.