Vulling!

Voor het eerst in vier jaar was ik weer bij een inkoopbeurs voor het boekenvak. Vier jaar geleden is het dus, dat ik voor het laatst in een grote hal aan een tafel zat, tegenover de vertegenwoordigers van alle mooie uitgeverijen van de Lage Landen. Vier jaar geleden kochten we op de zomerbeurs geen boeken, maar brachten we slecht nieuws; het nieuws van de sluiting van De Balustrade. We hadden mooie en verdrietige en gezellige gesprekken met al die andere mensen die zo houden van boeken en het boekenvak. We namen afscheid en hoopten ooit weer terug te keren. Vier jaar geleden; ik kan bijna niet geloven dat het zo lang geleden was. Toen we afgelopen dinsdag en woensdag de boekenbeurs (pardon, retail market) binnenliepen voelde het alsof ik geen beurs had overgeslagen. Het industrieterrein in Houten was nog hetzelfde, het Euretco-gebouw (pardon, Expo Houten) was nog hetzelfde. Als vanouds zat ik daar naast Folco, mijn onvervangbare deelgenoot van dit alles. En we bestelden boeken voor onze eigen winkel.

Het is nu dus allemaal weer begonnen. Drie keer per jaar aan tafel tegenover vertegenwoordigers (pardon, accountmanagers) van uitgeverijen; bespreken welke mooie boeken de komende maanden verschijnen; folders doorkijken die je thuis al zorgvuldig bekeken hebt; praten over wat voor welk publiek interessant is, wie de vertaler is, wat voor omslag een boek gaat krijgen, of er iets omheen georganiseerd kan worden... En, in ons geval heel voorzichtig en met veel rekenen en twijfelen, bestellen. We hebben een enorm streng budget dus vaak kunnen we niet bestellen wat we wel zouden willen, en dat doet best een beetje pijn. Uiteindelijk krijgen we deze zomer al die mooie nieuwe boeken geleverd, en beginnen we in juli al met een kakelverse voorraad. 

De nieuwe Connie Palmen, Menno Wigman, Mensje van Keulen, Imme Dros&Harrie Geelen, Arthur Japin, Marente de Moor, Hagar Peeters en Anke Kranendonk; de eerste maanden van Bosch&deJong boekverkopers zijn alvast gevuld met te verschijnen moois. Daarnaast hebben we gekozen uit een stortvloed van prachtige kookboeken, kinderboeken, designboeken, dichtbundels, opschrijfboekjes en andere hebbedingetjes. Onze hypothetische winkel is al wel hypothetisch gevuld.

We moeten echt nog wel een paar keer controleren hoe ver we precies ons budget overschreden hebben (een beetje, belachelijk ver of nog meer) en vervolgens met pijn in ons hart weer wat schrappen (straks, als we veel boeken verkocht hebben, bestellen we het alsnog!). Anyway; de inkoopbeurs is misschien voorbij, maar wij zijn nog wel een paar weken bezig met fondslijsten doornemen en folders doorspitten. We mailen met uitgeverijen over onze eerste bestelling en sommige vertegenwoordigers komen zelfs bij ons langs om alles door te nemen. Het is nog veel meer werk dan ik me kon herinneren, en minstens even leuk.