Back to All Events

Boekpresentatie 'Hysterie' van Marc Schuilenburg

  • Bosch&deJong boekverkopers Veerlaan 19D Rotterdam Nederland (map)

Volgens de DSM bestaat de hysterie niet meer. Maar waarom is zij ondertussen zo aanwezig in onze cultuur? Op zaterdagmiddag 19 januari spreekt filosoof en criminoloog Marc Schuilenburg over zijn nieuwe boek 'Hysterie. Een cultuurdiagnose' met criminoloog-journalist Simon Vuyk bij Bosch&deJong boekverkopers in Rotterdam.

Aanvang 17.00 uur, toegang vrij.

Over 'Hysterie. Een cultuurdiagnose'

'Wees niet bang voor de hysterie, want ze bestaat niet,' zo beweert de DSM. Volgens deze bijbel van psychologen en artsen is de hysterie verdwenen, niet meer van deze tijd. Maar als de hysterie iets is van het verleden, waarom is ze dan zo aanwezig in het heden? Of het nu gaat over de beeldvorming over asielzoekers, het jaarlijkse kookpunt rond Zwarte Piet of het collectieve gevoel van onveiligheid, hysterie is een vast verschijnsel in onze cultuur.

Ondanks de eeuwenlange fascinatie voor de hysterie is de betekenis ervan vaag en omstreden. Er is altijd discussie geweest over wat er nu wel en wat er niet onder moet worden begrepen, en zelfs over de vraag of ze überhaupt bestond. Die discussie duurt nog steeds voort, getuige ook de DSM. Daarom onderzoekt Marc Schuilenburg wat hysterie is en waarom ze juist nu overal de kop opsteekt.

‘Niet alleen is hysterie overal, ze berust inderdaad op inbeelding die figuren zoals Trump ons voortdurend aanpraten. De gevaarlijke gevolgen daarvan zijn helaas niet denkbeeldig, en dat maakt dit boek tot een eyeopener voor wie wil ontsnappen aan de waan van de dag.’ – Paul Verhaeghe, hoogleraar klinische psychologie & psychoanalyse en auteur van onder meer 'Autoriteit' en 'Identiteit'

49727985_2116508055327239_1825199017324183552_o.jpg