Back to All Events

Dolores Dorantes, Derek Otte en Mariana Hirschfeld bij Bosch&deJong

Dolores Dorantes  © Luis Dorantes 4x4.jpg

De Mexicaanse festivaldichter Dolores Dorantes is gearriveerd in Rotterdam. Zes weken zal ze als Poet in Residence de stad gaan ontdekken en er schrijven, met dank aan het Ludo Pieters Gastschrijversfonds!

Op 15 mei nemen Stadsdichter Derek Otte en spoken dichter Mariana Hirschfeld haar op sleeptouw naar de mooiste plekjes in en om Rotterdam. Het drietal treedt op 18 mei gezamenlijk op bij ons om jullie deelgenoot te maken van hun ontdekkingen.
Bestel hier je tickets (toegang is gratis).

JIJ BENT JIJ EN DE SNELHEID WAARMEE JE JE VAN DE ENE GEDACHTE NAAR DE ANDERE VERPLAATST.

Dorantes zal ook bezoeken brengen aan Perdu in Amsterdam (11 mei, Witches & Crafts) en aan Instituto Cervantes (24 mei, Schrijvers in eerste persoon). En natuurlijk leest ze op het festival. Op 30 mei wordt bij Showroom MAMA haar bundel Copia gepresenteerd, uitgegeven door Publication Studio en vertaald door Mariolein Sabarte Belacortu en Robin Myers. Hier vind je Dorantes' programma.

Over de dichters:

Dolores Dorantes (Mexico, 1973)

Iedere keer dat we aanvallen is het alsof we je kussen

In 2012 zou de Mexicaanse dichter Dolores Dorantes al naar het festival komen, maar doodsbedreigingen als gevolg van haar journalistieke werk maakte dat ze moest uitwijken naar de VS en zolang de asielprocedure liep dat land niet kon verlaten. Dit jaar zal ze als poet in residence zes weken in de stad verblijven en werken. De poëzie van Dorantes construeert en deconstrueert, herinnert en laat vergeten, verwoordt de wreedheid, de pijn en het geweld in het door haar ontvluchte thuisland maar trekt deze woorden ook weer in twijfel. De vrouwelijke stem, altijd meervoudig en meerduidig, heeft een centrale rol in haar werk, een stem die in het alledaagse vaak onderdrukt wordt. Actuele en politieke situaties zijn altijd subtiel aanwezig. Naast haar dichterschap is Dorantes journalist, geeft ze schrijfworkshops en is ze leermeester in de Boeddhistische Mahajrya traditie.

Mariana Hirschfeld

De krachtige statements van spoken word-artiest Mariana Hirschfeld (1996) grijpen je bij de lurven! Ze is niet geboren maar wel getogen in Rotterdam en houdt zich al jaren bezig met dichten. In de spoken word-scene zet ze mooie stappen, want ze stond al op podia van onder meer Woorden Worden Zinnen, Paginagroots en Late Night Poetry Jam. Verder eindigde ze als tweede in de poetry-categorie van de Spoken Awards én maakte ze onderdeel uit van het Spoken Arts-programma in de Rotterdamse Schouwburg. Momenteel werkt ze aan haar eerste boek. Kortom: Mariana is een tekstuele alleskunner!

Derek Otte (Rotterdam, 1988)

Hij vindt in het woord, of dit nu geschreven of gesproken is, een onuitputtelijke noodzaak te duiden wat we soms allang weten, of juist door die rationele repetitie over het hoofd zijn gaan zien. In zijn lyrische verwondering voor de macht die taal bezit te verdelen, onderzoekt hij met een gelaagde en eigenzinnige cadans de mogelijkheden tot verbinding. De jonge Rotterdamse schrijver wordt geroemd om zijn voordrachtskunst die hij onder andere vertoonde in De Wereld Draait Door, De Nachtzoen en bij Jinek.