Back to All Events

Poëziebus

Op 7 augustus trekt de Poëziebus langs de Fenix Food Factory. Laat je zondagsbrunch verlevendigen door de gratis optredens bij Bosch&deJong, Rechtstreex, Booij en de Kaapse Brouwers!

----

Om de onvervangbare kracht van poëzie tot in de haarvaten van de Lage Landen te brengen, rijdt er van 1 tot en met 7 augustus een prachtige rode bus door Nederland enBelgië, volgepakt met dichterlijk talent. De bus stopt in tien steden en alle optredens zullen gratis toegankelijk zijn.

In de bus zit een bonte mengeling van Nederlandstalige woordkunstenaars, die normaliter in heel verschillende circuits optreden. Maatschappijkritische rappers, inspirerende spoken word artiesten, flitsende slammers en contemplatieve of experimentele dichters, zij zijn er allemaal bij. Alle leeftijden, genres, achtergronden en ervaringsniveaus zijn vertegenwoordigd. 

Er is geen plek te verzinnen, die ongeschikt is om door dichters – tijdelijk – van zijn banaliteit te worden beroofd. Daarom zal de bustour op allerlei plekken tot stilstand komen en zullen de dichters parken, woonwagens, boekhandels, kroegen en pleinen met hun woordkunst in vuur en vlam zetten. Na de start in Antwerpen, doet de bus achtereenvolgens Leuven, Brugge, Gent, Hasselt, Nijmegen, Meppel en Utrecht aan, om op zondag 7 augustus in Rotterdam aan te komen voor een grootse slotmanifestatie.

Programma

Op verschillende locaties in de stad zijn optredens gepland. U vindt de dichters op het Plein 1940, in de Ghandituin én de Afrikaandertuin, bij de Leeszaal West, in de Fenix Food Factory en bij café de Ouwehoer. De verschillende groepen dichters komen uiteindelijk allemaal op dezelfde plaats uit; het Eendrachtsplein. Daar treden van 13.00 uur tot en met 17.00 uur meer dan vijftig dichters op; niet alleen buspassagiers, maar ook lokale dichters en deelnemers aan de eerste editie. Alle genres zijn vertegenwoordigd. 

Openingsact op het Eendrachtsplein is het Nederlands-Belgische poëziecollectief Wakkerlicht, dat ontstond uit de eerste editie van de Poëziebus. Ook dichter Joz Knoop geeft acte de présence.

Zuid

Vanaf Zuid vertrekken twee groepen. In samenwerking met The Seed Entertainment (bekend van het evenement Spoken World) en Boekhandel Bosch & De Jong worden in de Fenix Food Factory optredens verzorgd voor de bezoekers en andere geïnteresseerden. Dit duurt van 12.30 uur tot 14.45 uur, waarna de groep een bliksembezoek aan café de Ouwehoer (Delistraat 36c) brengt. Vanaf daar vertrekken ze te voet naar de hoofdmanifestatie op het Eendrachtsplein.

De tweede groep van Zuid treedt op de Afrikaandertuin (hoek Jacominstraat/Paul Krugerstraat) op, tijdens het evenement 'Reggae in the Garden'. Hiervoor wordt samengewerkt met de Literaire Werkplaats Tarwewijk en Ster op Zuid. De dichters zijn te horen om 13.45 uur en om 14.45 uur, waarna de stoet onder leiding van Robert Tau op de fiets naar het Eendrachtsplein vertrekt. 

Dichters

De dichters van de Poëziebus zijn: Meliza de Vries, Jana Beranová, Infinite Joy, Lies Jo Vandenhende, Maartje Smits, Spitler, Michiel van Opstal, Wordbites, Ella..., Wibo Kosters, Bnice, Pieter Seinen, Richard Nobbe, Gijs ter Haar, Demi Baltus, Karin Deé, Jill Marchant, Martin Wijtgaard, Edith de Gilde, Yannick Bux, Saskia van Kampen, Mon Geveer, Daan Hafkamp en Esa Denaux

Verder sluiten onder andere aan: Hans Wap, Dean Bowen, Rotterdamse Keet, Lotte Dodion, Joost Hoeck, Iris Penning, Jaap Montagne, Stokely Dichtman, Edwin de Voigt, Mickey Wo, Marijke Hooghwinkel, Ria Westerhuis, Delia Bremer, Derrel Niemeijer, Marjoleine van Aperen, Frans Terken, José van Zutphen en Emanuel van de Ven

Samenwerking

Om dit grootse project, dat vanuit België en Nederland georganiseerd wordt, tot stand te brengen wordt samengewerkt met diverse (lokale) partners. Zij zorgen er, samen met de centrale organisatie voor dat alles op rolletjes loopt. Het project wordt gesteund door onder andere de Nederlandse Taalunie, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Rotterdam. De inwoners van Rotterdam kunnen zich alvast op een poëtisch spektakel verheugen.

Earlier Event: July 23
Zomerse Opruiming!
Later Event: August 26
Presentatie Gewichtige Gedachten